2016 XVII. ESPARTINEN MARTXA

lunes, 19 de julio de 2010

Gore xanarea -- Nuestra comida



Bezpran, arrastian eta betiko tiendan, meztura, arroz, txula-puxka banak eta zomaiteetan ere abadejo erosten genuen. Kreditua genuen eta hamabostero ordaintzen genuen jandako guztia. Goizez, lanera joan baino lehen zartagikada bat ogi apur jaten genuen. Eguerdian, gure ogi koxkor handia sardinekin. Iluntzean, lehenago sopa edo legunbreak eta txulak edo makailua gainekoa. Afalordu hau zen etxean bezalaxe aurkitzen ginen une bakarra, laneko une kaxkarrak ahaztuz eta gure herria eta familia gogoratuz. Gauero begiak ixterakoan ibarrako bideak, kalexkak eta etxe bakoitzaren txokoak gure ametsetan zeuden.
El día anterior, al atardecer y siempre en la misma tienda, comprábamos legunbres, arroz, grandes trozos de tocino y a veces bacalao. Teníamos crédito y quincenalmente pagábamos el género consumido. Por la mañana antes de ir al trabajo, almorzábamos una buena sarten de migas. Un almuerzo barato pues el sebo de los corderos nos lo regalaban en las carnicerías. Al mediodía, nuestro gran currusco de pan con sardinas. Al anochecer, sopa o legumbres de primero, y chulas o bacalao de ración. Era la hora de la cena el único momento en que nos encontrábamos como en casa, olvidando los malos ratos del trabajo y recordando nuestras familias y nuestro pueblo.

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