2016 XVII. ESPARTINEN MARTXA

martes, 20 de abril de 2010

Ogixa

OGIXA

Mendeetan zehar funtsezko elikagaia izan dugu ogia. Horren erakusle garbia dugu ogiaren inguruko izen-zerrenda luze hau. Hona hemen ibarrean bildutako izenak:
ogia, papa, ogierre (artozkoa zein garizkoa), ogi berri, ogi utsal (seizpazazpi egunekoa), ogi zuri, ogi beltz, sutopil (sugarretan errea), txozne (frantsesa), maizkur (legamiatu gabea), kaxkal (gaizki legamiatua), arto ogi, naskari (edo zahi-ogi), gaztabe (gatzik gabekoa),angulutx (mehe-mehea), papamexa (ogi bedeinkatua), mason (txakurrentzakoa), komuina (gari, zekale edota artatxikiz egindakoa) ... Ogia zein opilak egiten ziren, ezkur, artatxiki, zekale, arto, zahi edota gariz egindakoak, eta gerra garaian eta irin gutxi zegoenean, patata egosia eta guzti gehitzen zioten oreari.


Ogixa,ogi,papa”,pan ,“ogierre ”,pan de trigo o maiz,”ogi berri”,pan tierno,“ogi utsal”,pan de seis o siete días,“ogi zuri”,pan blanco,“sutopil”,cocido en el rescoldo, “txozne”,pan francés,“maizkur”,el no fermentado,“kaxkal”,el mal fermentado,“arto ”,la borona,“naskari”,pan de salvado,“ gaztabe”,pan sin sal,“angulutx”,barra delgada, “papamexa”,pan bendito,“mason”,pan hecho para perros,“comuina”,pan de trigo y centeno o mijo(cereal autóctono)...Pan o tortas hechos de harina de bellota ,mijo,centeno, maiz,salvado, trigo....y en tiempos de guerra y escasez de harina,con patata cocida añadida...
No es dificil deducir la importancia del pan en la dieta de nuestros antepasados y la importancia primordial que tenía todo lo referente a él .

No hay comentarios:

Publicar un comentario